Durant el Ple Ordinari del mes de juliol, el grup Compromís, encapçalat per Mari Carme Ronda, presenta la següent moció:

El territori valencià compta amb un meravellós litoral i nombroses zones d’interior amb platges, rius i espais naturals que hem de cuidar. Per a la ciutadania són una oportunitat de gaudir de la naturalesa, és per això que les administracions juntament amb la col·laboració de la ciutadania i la seua conscienciació hem de vetllar perquè el seu ús siga font de salut per a les persones, preservant la cura del territori i de les persones, de la fauna i biodiversitat, mentre cuidem de la nostra salut i dels qui ens envolten.

Cada dia es fumen uns 89 milions de cigarrets en Espanya, el que es tradueixen en 32.455 milions de filtres rebutjats a l’any, segons un informe del Comitè Nacional per la Prevenció del Tabaquisme (CNPT). Si prenem les dades a nivell mundial, s’estima que cinc bilions de burilles són tirades al medi ambient cada any —un 64% del total—, el que suposa la primera font de fem al món i la forma més comuna de deixalla al medi marí. Una sola d’elles contamina huit litres d’aigua de mar i fins cinquanta litres d’aigua potable, a més no són biodegradables i poden tardar fins a 10 anys a destruir-se.

A banda dels problemes mediambientals, al País Valencià, un 22.5% de la població major de 16 anys és fumadora i el tabaquisme produeix 5.807 morts anuals. L’Estratègia de Prevenció i Atenció del Tabaquisme a la Comunitat Valenciana [2018-2023] estableix la implementació d’actuacions informatives i d’acció comunitària per a promoure la salut des de l’àmbit local. Per tot això, amb l’aprovació d’aquesta moció donaríem un nou pas cap a la conscienciació i prevenció d’aquest important problema creant entorns que aglutinen la millora de la convivència ciutadana, la preservació del medi ambient i la salut de les persones.

Per aquest motiu, el projecte de ‘Platges sense fum’ iniciat per la Direcció General de Salut Pública i addiccions, en col·laboració amb la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica i la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, a instància de la PNL presentada i aprovada pel Grup Compromís a les Corts Valencianes el passat 27 de març del 2018, és fonamental perquè la ciutadania dispose d’espais lliures de tabac per millorar la salut de les persones i la salut del territori.

Exposem:

  • L’Ajuntament de Benissa, amb voluntat de crear espais saludables per a la ciutadania, preservats dels efectes nocius del fum del tabac i les seues deixalles, formalitza mitjançant la present moció l’adhesió de Benissa a la Xarxa Platges sense fum de la Comunitat Valenciana.
  • L’Ajuntament de Benissa, d’acord amb els objectius de la iniciativa, identificarà, delimitarà i senyalitzarà totes les cales i platges en els annexos que s’adjunten en aquesta moció, en la quals desenvoluparan les accions d’informació, conscienciació ciutadana sobre consum de tabac i protecció de l’entorn, preservant la salut comunitària i del territori. En aquest sentit, es disposarà d’informació amb cartelleria anunciant la zona delimitada i les característiques que comporta que siga “lliure de fum”. A més es disposaran papereres-cendrers en els accessos, seguint totes les indicacions de la Direcció General de Salut Pública i Addicions per al desenvolupament d’aquest projecte.
  • L’Ajuntament de Benissa designa a les regidores responsables en matèria de Sanitat i Platges com a coordinadores d’aquesta adhesió.