El portaveu del grup municipal BLOC de Benissa – Coalició COMPROMÍS, Xavi Tro demana als responsables polítics de les regidories amb factures pendents d’abonar a la SGAE que no paguen ni un sol euro més a aquesta societat fins que no es clarifique la seua situació judicial actual. A més, el regidor nacionalista li demana a la regidora de cultura i representant de l‘Ajuntament de Benissa al MACMA, Pepa Martí, que comunique aquesta decissió a aquesta mancomunitat cultural i aconselle a la resta de municipis de la nostra comarca que adopten la mateixa postura.
Tro ha reconegut que no esta d’acord amb el fons de la qüestió del canon que es paga a la SGAE per l’organització d’events públics tot i que ha assenyalat que evidentment sempre cal complir amb la legalitat. Però en aquest cas, la SGAE esta sent investigada per la seua gestió econòmica i fins i tot el seu president Teddy Bautista ha dimitit recentment després de destapar-se una trama de desviament de fons, apropiació indeguda i delictes societaris, pel que el portaveu del BLOC de Benissa considera que es deu actuar amb un minim sentit de prudència i no avançar diners públics.
D’aquesta manera, l’Ajuntament de Benissa no pagaria, al menys de moment, els 15.516,79 euros que li deu a la SGAE en conceptes de concerts, teatres, pel.lícules i altres actes que s’han fet recentment al nostre municipi. Xifra que cal retindre en les arques de l’Ajuntament i que es sumaria, si finalment es fa el pagament, als ja 186.610,82 euros que ha pagat el nostre Ajuntament en els últims cinc anys.
El portaveu del BLOC recorda que el cobrament de la SGAE als ajuntaments es totalment abusiu ja que l’aplicació del canon que realitza inclou en el total de la factura la propietat intelectual dels autors (als que cal tindre tot el respecte i pagar pel seu ús) més les despesses de producció (escenaris, allumenat, so, etc.), sent aquesta pràctica a la que Xavi Tro s’ha referit com “un autèntic atracament a mà armada”. Al parer del regidor els drets d’autor han de ser gestionats per organismes públics, democràtics, transparents i responsables, regits baix criteris que busquen per damunt de tot el bé públic, la difussió popular de la cultura i la defensa dels drets dels autors i creadors, tot just el contrari que fa la SGAE.