Segons les dades dels darrers estudis del Centro de Investigaciones Sociológicas (CIS) la ciutadania detecta que un dels principals problemes de la societat radica en el funcionament dels partits polítics, sobretot referida al seu finançament i a l’impacte del mateix en la gestió pública, la falta d’actuació i de contundència en casos de corrupció, la netedat i la igualtat de condicions per a totes les formacions que concorren als processos electorals.
Per un altra banda també és cert que dins les administracions territorials, els ajuntaments són els que tenen una millor valoració per part de la ciutadania. En aquest sentit és important que des dels Ajuntaments hi haja un rebuig clar i contundent contra les actuacions que perjudiquen la imatge de la política en general, d’aquells ciutadans que de manera provisional decidim dedicar-nos a ella, i dels partits que la representen des dels seus llocs de gestió pública.
En l’actualitat es calcula que hi han més de 300 polítics imputats en casos de corrupció, que van des d’alts càrrecs fins a alcaldes i regidors, etc., la majoria en les comunitats autònomes del País Valencià, les Illes Balears i Andalusia. Ací són extremadament coneguts i preocupants els casos Gürtel, Brugal, Noos, Emarsa, etc, a nivell estatal el cas del tresorer del PP Luis Bárcenas ha fet trontollar el mateix govern de l’Estat, i la mateixa casa real està esguitada per corrupció. En les Corts Valencianes tenim ara mateix 9 diputats imputats per corrupció (Sonia Castedo, Ricardo Costa, Vicente Rambla, David Serra, Rafael Blasco, Milagrosa Martínez, Angelica Such i Yolanda Garcia) i en pocs dies hem vist com el 85% del grup parlamentari del PP a les Corts Valencianes, entre els que es trobava el diputat benisser i membre de la candidatura municipal del PP de Benissa, David Serra Cervera, signava una petició d’indult a favor de l’exparlamentari i exalcalde de Torrevella Pedro Hernández, condemnat a tres anys de presó per corrupció i ahir mateix com es condemnava també a l’expresident de la Diputació de Castelló Carlos Fabra, aquesta vegada a 4 anys.
És per això, que des del grup municipal Compromís per Benissa, convençuts que la majoria de qui ens dediquem a la política de manera vocacional, provisional i amb una única finalitat de servir a la societat i la ciutadania, demanarem la redacció, aprovació i posada en pràctica d’un decàleg de transparència i bon govern per a l’Ajuntament de Benissa, com ja tenen i apliquen altres municipis del voltant.
Un decàleg que vaga precedit per tota una declaració d’intencions on el ple de l’Ajuntament de Benissa, com expressió política dels seus ciutadans, manifeste la seua total repulsa cap els partits que es financen il·legalment, que admeten suborns de les empreses a través de donacions il·legals, que reparteixen diners negres entre els seus dirigents, que tenen imputats per casos de corrupció entre les seues files, que destruïxen proves essencials en processos judicials i que compten amb dirigents que menteixen en els parlaments a la ciutadania. I que al mateix temps inste al Consell de la Generalitat Valenciana a adoptar les decisions en l’àmbit judicial i polític necessàries per posar fre a aquestes esmentades pràctiques.
Un decàleg que continga aspectes sobre la participació ciutadana, la transparència, aposte per aprofundir en la democràcia directa i una major comunicació directa entre l’Ajuntament i la ciutadania. En eixe sentit, la nostra coalició ja te preparat un esborrany que entregarà a la resta de grups municipals estos dies per a que puga ser millorat i consensuat entre tots i d’aquesta manera, posar-lo en funcionament a partir de principis del pròxim any, sempre en la més ferma voluntat d’aproximar a la ciutadania a la política, com a ferramenta al servei de la ciutadania i la societat.