Amb l’objectiu de salvaguardar els drets dels ciutadans britànics residents a Benissa, i també dels molts, la majoria joves, benisseres i benissers que viuen i treballen o estudien al Regne Unit després del Brexit, el grup municipal Compromís per Benissa presentarà una moció en el pròxim ple ordinari corresponent al present mes de novembre per a instar a negociar als governs del Regne d’Espanya i del Regne Unit un acord bilateral per a pal·liar els efectes de l’eixida britànica de la Unió Europea, a l’igual que ja ha fet el municipi veí de Xàbia. En eixe sentit, Compromís ja va adelantar a la resta de partits polítics benissers en la Junta de Govern d’ahir la intenció de presentar aquesta proposta al ple del dimarts pròxim.
Per a Compromís és molt preocupant que els molts ciutadans britànics censats en Benissa estan en perill imminent de perdre els seus drets polítics, dret a triar i a ser triats en les eleccions municipals, les seues cobertures socials i sanitàries, el poder adquisitiu de les seues pensions, així com també podrien trobar-se afectats per la validesa dels passaports i llicències de conduir, entre altres molts problemes més, després que el Regne Unit abandone finalment la Unió Europea, fent trontollar la seua manera de viure i conviure ací, si es que finalment el Brexit és aplicat amb totes les seues conseqüències als ciutadans britànics que viuen a Benissa o en la resta de pobles de les marines, sent una part essencial de la vida del nostre poble a tots els nivells: econòmic, però també social i cultural. A més, ho estan vivint i patint sense pràcticament cap tipus d’informació al respecte.
A banda d’això, compartim la mateixa preocupació amb les benisseres i benissers, la majoria d’ells joves, que s’han anat al Regne Unit a guanyar-se la vida, quasi tots de manera forçada al no poder fer-ho en l’estat espanyol amb unes taxes d’atur encara altíssimes i amb la creació de pocs llocs de treball, totalment precaris, mal pagats i d’escassa duració, fins i tot per als nostres joves més preparats per a enfrontar-se al món laboral. Així mateix, molts joves també van al Regne Unit no només a treballar, o com a complement per a poder estudiar i aprendre la llengua més internacional ara mateix, l’anglès, i que si finalment és consuma la versió més restrictiva del Brexit, voran dràsticament disminuïts els seus drets i cobertures, pel que des de Compromís estem totalment convençuts que no podem deixar desemparats a cap benisser, haja nascut ací o haja triat viure entre nosaltres o que visca ara mateix ací o tinga pensat tornar a fer-ho. En eixe sentit, nosaltres no vegem cap diferència perquè benisser és aquell que és sent i vol ser-ho, independentment d’on provinga. D’igual manera la informació que tenen ara mateix els nostres joves benissers a Regne Unit sobre aquest procés de desconnexió amb la Unió Europea és també mínima.
Per tot això, i en la línia del manifest fet en el seu moment pel govern de la Generalitat Valenciana, l’Ajuntament de Benissa, a proposta de Compromís, advocara per protegir els drets dels residents britànics que viuen a Benissa i dels benissers que viuen, estudien o treballen actualment al Regne Unit, pel que demanarem en forma de moció en el ple de novembre sol·licitar formalment als governs del Regne d’Espanya i Regne Unit que inicien les negociacions pertinents per a aconseguir un acord de reciprocitat que permeta pal·liar les conseqüències del Brexit i establisca un règim d’excepció com ocorre amb els ciutadans de Bolívia, Cap Verd, Nova Zelanda, Paraguai, Noruega o Islàndia, entre altres; tots ells pertanyents a països no comunitaris. I més, després de que aquest mateix matí el Tribunal Superior del Regne Unit haja dictaminat que només el Parlament Britànic té la potestat d’activar el procés del Brexit, en contra del que defensava la Primera Ministra, Theresa May.
A més també demanarem l’organització per part de l’Ajuntament de Benissa d’una xarrada informativa amb la Cònsol Britànica, Sarah-Jane Morris, sobre les conseqüències del Brexit tal i com ja s’ha fet als municipis de Xàbia i este mateix matí a Teulada baix el títol: Què passarà quan Regne Unit isca definitivament de la Unió Europea? Aquesta és la pregunta que es fan els molts britànics que resideixen a les comarques de les marines alta i baixa de manera permanent.
A més d’aquesta xarrada, caldrà també fer-ne altra amb algun especialista sobre el tema encarada als familiars de les benissers i benissers que viuen i treballen en el Regne Unit i que també tenen molts dubtes o als que tenen intenció d’anar a algun país membre del Regne Unit a la recerca d’oportunitats laborals que actualment no tenen a l’estat espanyol.