Benissa s’integrarà a la Xarxa de Municipis en valor de la Memòria Històrica de la FVMP

Tomba brigadistes internacionals soterrats a BenissaCompromís per Benissa va exposar en la Junta de Govern d’ahir la necessitat que el nostre municipi per mig de lAjuntament de Benissa s’ha adherisca a la Xarxa de Municipis per la posada en valor de la Memòria Històrica, una entitat impulsada des de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP) de la que ja formen part més de 40 localitats valencianes. La mateixa pretén ser un fòrum de debat, anàlisi, intercanvi d’experiències i consulta de la problemàtica de les iniciatives municipals de recuperació de la memòria històrica i la seua posada en valor.

El nostre portaveu a la Junta de Govern, Xavi Tro, va destacar que cal recuperar la memòria històrica per diferents raons, la primera perquè tal i com s’ha pogut comprovar en el municipi veí de Callosa d’en Sarrià el cap de setmana passat encara hi ha molt d’intolerant que fins i tot s’atreveix a insultar la memòria dels morts, i aquesta gent es combat amb valentia, en segon lloc perquè d’aquesta manera és contribueix al desenvolupament de la convivència democràtica i el respecte pels drets i llibertats fonamentals, i sobretot, perquè qui no coneix la seua història està condemnat a repetir les seues errades. Pensem que sense aquesta necessària memòria hi han morts que arriben a morir dos vegades, quan els van matar realment i quan la seua història en una societat ja democràtica com la nostra s’oblida d’ells.

Afortunadament a Benissa hi ha molt avançat en aquest tema, el documentalFer la Guerra, de l’historiador Luís Botella basat en el llibreFer la Guerra. Diccionari i testimoni dels combatents de Benissa en la Guerra Civil (1936-1939), escrit conjuntament amb Robert Llopis és una bona mostra d’això, així com també les Setmanes dHomenatge en record de les Brigades Internacionals que cada any s’organitzen gràcies a la col·laboració de l’Ajuntament de Benissa.

Per això mateix és important l’intercanvi d’experiències i la col·laboració de tots els ajuntaments valencians que poc a poc van sumant-se a aquesta xarxa impulsada per la FVMP amb l’objectiu de la recuperació de la memòria de totes les persones que varen perdre la vida, varen patir presó, deportació i/o exili, confiscació dels seus bens, treballs forçats, o internament en camps de concentració dins o fora de l’estat espanyol per motius polítics, ideològics, religiosos o de qualsevol altra índole, durant la guerra civil i/o la posterior dictadura franquista. Per acabar afegir que la resta de partits polítics ens van recolzar en la nostra proposta i Benissa en breu s’afegirà a aquesta xarxa.

Arxivat en: Comunicats

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *