Agenda Local 21 Benissa

El candidat a l’alcaldia del BLOC de Benissa, Xavi Tro, ha lamentat aquest matí que l’Agenda Local 21 haga desaparegut en aquesta legislatura (2007-2011) que ja s’acaba. L’Agenda Local 21, es un procés participatiu, obert, integral i continu en què els ciutadans i ciutadanes debaten i decideixen quin és el model de desenvolupament que ha d’assolir el seu municipi, en aquest cas Benissa, per tal d’assegurar la millora de la qualitat de vida de les generacions actuals i futures, i on els criteris que regeixen una Agenda 21 Local són la participació ciutadana i el desenvolupament sostenible, entenent per sostenible aquell desenvolupament que garanteix la satisfacció de les nostres necessitats actuals i les futures.

L’AGENDA LOCAL XXI A BENISSA:

El compromís: Al 2004, la corporació municipal de Benissa decideix adherir-se a la Carta d’ Aalborg, tot manifestant públicament la seua intenció d’assumir un procés d’Agenda 21 Local.

La diagnosi inicial: Durant 2004-2005 es realitza la diagnosi ambiental del municipi mitjançant la subcontractació d’una consultora externa.

El pla de comunicació: Entre els mesos de març i abril tenen lloc les reunions amb la corporació municipal per presentar el plantejament d’Agenda 21 Local.El 10 d’abril es presenta la nova etapa a la ciutadania en una assemblea general que té lloc a la Seu Universitària.

Arranca l’ Agenda

Taller de Sostenibilitat: El 10 de maig es realitza una sessió introductòria per conèixer els fonaments de l’Agenda 21 i treballar el concepte de desenvolupament sostenible.

Taller de Prospectiva: Amb aquest taller de futur, celebrat el 24 de maig, s’enceta la participació ciutadana. Els assistents fan una projecció futura del municipi en negatiu i en positiu pels tres àmbits de la sostenibilitat: medi ambient, economia i socio-cultura.

Sessió de Fòrum: El 7 de juny es convoca la primera sessió del Fòrum per tal de donar a conèixer les conclusions del taller de prospectiva i lliurar l’esborrany del reglament del Fòrum.

Identificació de l’estat del municipi: El 29 de juny té lloc la primera sessió de diagnosi de l’estat del municipi, en què s’identifica la informació necessària que cal treballar en les properes sessions. La identificació de l’estat actual de Benissa és un pas necessari de cara a la proposta d’accions de millora que s’arreplegaran en un Pla d’Acció Local.

Sessió de Fòrum: El 19 de juliol se celebra una sessió plenària del Fòrum a la Placeta Vella on després té lloc una picadeta d’acomiadament fins desprès de l’estiu.

Sessions d’elaboració del Pla d’Acció Local: Se celebren les primeres sessions per a elaborar el Pla d’Acció Local el 28 de setembre, 19 i 25 d’octubre, 9 i 14 de novembre. Els membres del Fòrum treballen les fortaleses i valors del municipi i identifiquen les necessitats per a proposar accions.

Tallers de pressupostos participatius: Els dies 14 i 22 de novembre se celebren els tallers de pressupostos participatius, en els què se seleccionen algunes de les accions proposades al Pla d’Acció Local per a ser incorporades als pressupostos de 2007.

Continua l’Agenda al 2007

Després d’uns mesos de treball intern els quals no s’ha reunit el Fòrum, s’enceta una nova etapa de participació ciutadana amb la presentació del calendari el 25 d’octubre.

Sessions de seguiment de les accions: Se celebren sessions de seguiment de pressupostos participatius a novembre i desembre.

Sessió de Fòrum: El 8 de novembre es reuneix el Fòrum per a tornar a reprendre la participació.

Sessions amb associacions: Es fan grups d’associacions i es convoquen reunions informatives els dies 13 i 17 de novembre, 18 de desembre, i 15 i 17 de gener.

Sessions dels grups de treball: Els dies 29 de novembre, 19 de desembre i 24 de febrer se celebren sessions de participació per a avaluar el treball de l’agenda fins aquest moment. A partir dels resultats d’aquestes sessions es determina l’estratègia per a continuar amb el procés i acabar el Pla d’Acció Local.

Font: http://www.agenda21benissa.es/

Lamentablement des de gener del 2008, fa ja més de dos anys, quan des de la Regidoria d’Agricultura de l’Ajuntament de Benissa, amb la finalitat de dur a terme una de les accions a efectuar en el planejament de l’Agenda Local 21, es va programar un “Taller d’Agricultura” que consistia en un interessant cicle de conferencies sobre la situació actual de l’agricultura a Benissa no s’ha tornat a fer cap activitat més al voltant d’aquest important fòrum de participació ciutadana.

En eixe sentit el portaveu del BLOC, Xavi Tro, ha assenyalat com a responsable d’aquesta paralització al portaveu del PP i regidor de l’Agenda Local 21 a Benissa, José Maria Serna, ja que segons paraules del regidor nacionalista “el portaveu del PP sembla que no creu en la participació ciutadana”. Evidentment ara ja es tard per a que torne a engegar aquest fòrum de participació ciutadana al nostre municipi que tants beneficis havia donat en el seu dia, quan estava en ple funcionament, però en la pròxima legislatura que començarà l’estiu d’enguany mateix, si el BLOC de Benissa ostenta l’alcaldia o forma part del pròxim govern municipal la tornarà a engegar abans que acabe aquest any 2011.

Aquest és “un dels compromisos que el candidat a l’alcaldia pel BLOC de Benissa agafa amb la ciutadania benissera”. El portaveu nacionalista ha manifestat també que aquest fòrum, on molts benissers preocupats pel futur del nostre poble no dubtaven en utilitzar part del seu temps d’oci desinteressadament i en benefici de la totalitat dels benissers i benisseres, haguera sigut un bon banc d’idees per tal de buscar els millors llocs on invertir en els plans E i Confiança que s’han portat a terme en el nostre municipi. Així com, per confeccionar els pressupostos municipals de l’exercici anterior i d’enguany, uns pressupostos difícils en aquestos temps de crisi. O també l’Ordenança municipal reguladora de la convivència ciutadana en l’espai públic del terme municipal de Benissa aprovada per unanimitat de tots els grups polítics en el ple ordinari del mes de maig del 2010.

“Estic segur que amb les idees d’aquest fòrum en funcionament tots aquestos projectes, els pressupostos i l’ordenança haguera estat millorable”, ha sentenciat el portaveu del BLOC al consistori benisser, Xavi Tro mentre lamentava que a dia de hui encara moltes de les idees sorgides del fòrum ciutadà no s’han portat a terme i això es una falta de respecte per als participants i per a tots els benissers respectuosos amb el medi ambient i amb fer créixer el nostre municipi de forma sostenible i que van donar en el seu dia solucions a problemes i temes tan complexos com són el tractament dels residus, l’energia, l’aigua, la integració social, etc.

D’altra banda, el regidor també responsable de l’àrea de cultura veu amb enveja el correcte funcionament de les Agendes Locals 21 d’altres municipis de la marina alta, especialment la del nostre poble veí, Teulada, que l’any passat li va ser reconeguda la seua tasca, bona gestió i posada en pràctica en el seu pla d’acció per la Diputació d’Alacant i més concretament per Alacant Natura, la xarxa provincial de l’Agenda Local 21.