L’Ajuntament de Benissa va aprovar durant el Ple Ordinari de Febrer una moció presentada per la nostra regidora de Compromís, Mari Carme Ronda. La nostra intenció és donar visibilitat a les dones benisseres que han destacat al llarg del temps i gaudisquen del reconeixement que es mereixen.

Un altre any més celebrem el 8 de Març, el dia internacional de les dones. I és aquest i no demà perquè un 8 de març de 1857 un grup d’obreres tèxtils va eixir als carrers de Nova York a protestar per les condicions de misèria en què treballaven. Esdevingueren diferents fets com l’incendi de la fàbrica Cotton o el del Triangle Shirtwaist Company, de Nova York el dia 25 de març de 1911. Una indústria tèxtil on treballaven cinc-centes persones, majoritàriament dones immigrants joves. En aquest darrer incident van morir 142 obreres, que l’any anterior havien mantingut una important vaga per demanar millors condicions laborals.

I qui eren aquestes dones? Quin nom tenien? Quines vides? És ben cert que al llarg de la història androcèntrica que tenim, els esdeveniments protagonitzats pels homes són coneguts. Allò que feren la nit d’abans, la seua vida personal i professional, on i quan van nàixer i van morir. Però, i la història de les dones que han fet història?

Sense anar més lluny, al nostre poble moltes són les dones que l’han feta gran. Que amb el seu treball incansable han fet que Benissa siga avui en dia un referent, on puguem viure en llibertat i respecte. Dones que són ties, iaies, germanes i mares i des del més absolut anonimat han contribuït directament en els fets històrics. Dones que han treballat sostenint la vida, cuidant de les famílies, creant xarxa i per això ja mereixen el nostre reconeixement. Sense elles, les mares, cuidadores, proveïdores, netejadores, atorgadores i sustentadores de la vida en definitiva, res del que fem seria possible.

Però a més, moltes d’aquestes dones han aconseguit trencar sostres de vidre, ser pioneres o destacar en algun àmbit de coneixement, són les dones que obren camins i que ens cal fer-les visibles, no sols per la injusta invisibilització que han patit sinó perquè formen part de la cultura del nostre poble.

Per últim, moltes dones han sigut treballadores vinculades a professions que s’han desenvolupat a les cases o fora dels espais formals del treball remunerat, formant part de l’economia submergida, cobrant molt poc, treballant sense garanties ni seguretat ni prestacions i que hui no tenen dret a cap reconeixement laboral. Parlem de les que servien en cases benestants, de les estisoradores, de les que triaven ametllons, de les modistes, de les que feien barxes, les que emplasticaven esponges per a la fàbrica Indisa/Tuff, de les pulimentadores i tapissadores de mobles, de la soterradora (l’única a Benissa en tota la seua història), de les cuineres de bars i restaurants i hui en dia també a les càbiles de diferents filades, i tantes i tantes dones més que amb el seu treball han fet a Benissa gran.

Aquest 8 de març 2020 volem retre un homenatge ben merescut a totes aquestes dones i donar a conèixer la seua vida, fets i accions.

És per això que proposem els següents,

ACORDS

  • L’Ajuntament de Benissa es compromet a fer un treball de recerca de les dones del poble que han destacat al llarg de la història, mitjançant la creació d’una beca d’estudis de gènere per a la investigació de les dones del poble.
  • Crear un apartat específic al portal de l’ajuntament on estiga tota la informació sobre estes dones i dels col·lectius de treballadores feminitzats i precaritzats, a la fi de donar difusió de les seues vides.
  • En col·laboració amb altres associacions del poble elaborar exposicions per a fer valdre i donar-les a conèixer.
  • Proposarem a estes dones per nomenar els carrers del nostre poble (per canvi o per nova creació).
  • Crear un premi entre l’alumnat per fomentar la recerca i divulgació de genealogia de dones del poble, tant col·lectivament com individual. Dones del passat i també del present. Cada mes de Març el dedicarem a una d’estes dones.