FITUR 2014Ha passat una nova edició de FITUR, eixa fira internacional de turisme que es celebra cada any a Madrid i que paralitza l’activitat de la majoria dels ajuntaments, que es queden per uns dies sense la presència dels seus alcaldes i un bon grapat de regidors que emigren uns dies a la capital d’Espanya. L’edició d’enguany serà recordada principalment per dos xiques embotides en una espècie de segona pell ben cenyida en l’estand de Gandia que es van fotografiar amb alts dirigents del Partit Popular, una imatge plena de vulgaritat i masclisme a la que ja ens tenen acostumats. Vaja per davant que sóc dels que pense que Benissa, com a municipi turístic, ha d’estar en FITUR, i també en unes altres fires de turisme més, poques, no massa, només en les més importants, però no tinc massa clar si l’estratègia per promocionar, explotar i sobretot vendre les possibilitats que te Benissa es la correcta, tot i que reconeisc que el nostre municipi te unes carències importants que dificulta vendre tot el nostre potencial. Una joia com Benissa, tant en la seua part urbana, amb un casc antic privilegiat, tot un museu a l’aire lliure, com en la seua part natural, amb mar i muntanya a parts iguals. No sabria dir quina de les dos es més bonica que l’altra, però el millor es que no cal triar, ho tenim tot.

Si fem cas de les dades que ens facilita el mateix departament de turisme de l’Ajuntament de Benissa, podem comparar i estudiar-les des de l’any 2004 fins el 2012 http://www.benissa.net/ver/1696/Datos-de-ocupaci%C3%B3n-tur%C3%ADstica.html Vorem com s’han aconseguit algunes coses, com per exemple, desestacionalitzar el turisme i fer de Benissa un destí turístic més enllà del sol i la platja, ja amb massa competidors, i conscients de que el nostre municipi es escàs en places hostaleres, tot i les altes i baixes normals en determinades èpoques de l’any. Lamentablement, fa temps vaig llançar la proposta d’obrir l’alberg municipal, situat en una zona annexa al Convent dels Pares Franciscans, inaugurat en 2007 i sempre tancat, en forma d’alberg de joventut o youth hostel, que permeta facilitar un tipus de turisme jove que cada vegada té més potencial arreu d’Europa, una proposta ràpida, barata i fàcil de fer, i que no ha trobat resposta del govern benisser, no se si després de la visita a l’edició d’enguany de FITUR potser, han canviat d’idea.

Altres números són els de sempre, ens visiten majoritàriament ciutadans alemanys, francesos, britànics i holandesos. En quant al turisme estatal, només madrilenys, catalans i murcians venen a passar uns dies entre nosaltres, mentre majoritàriament som els propis valencians d’arreu de tota la nostra geografia, els que consumim els nostres propis productes turístics, i Benissa afortunadament no es una excepció. A destacar també el descens en ocupació de cases rurals, cosa prou inexplicable quan Benissa te un terme municipal molt extens i privilegiat en paisatge que deuria de ser un factor suficient per tindre-les pràcticament sempre plenes.

En l’edició d’enguany, Benissa ha presentat la VII Mostra Gastronòmica, la III edició de la carrera de muntanya La Perimetral i un certament de fotografia submarina, anomenat FotoSub compartit amb Teulada. A destacar sobretot l’esforç de la societat civil benissera que fa possible els dos primers esdeveniments, el primer, conjuntament amb els restaurants i bars de Benissa, un dels altres actius que tenim si parlem de turisme, atractiu d’olors i sabors sense rival en una cuina privilegiada com la nostra, i el segon, fruit del treball de la gent del Grup de Muntanya Margalló, que enguany compleix 35 anys, i de molts voluntaris anònims que recolzen esta prova esportiva que porta a Benissa moltíssima gent de fora i mobilitza a molta de dins.

A més, i de manera conjunta amb bona part dels municipis de la nostra comarca, l’edició de FITUR d’enguany ha acollit la presentació de la Ruta dels Riuraus de la Marina Alta, un producte que busca posar en valor el riurau i tot el que aquest element porta associat, l’arquitectura industrial i rural, el nostre patrimoni cultural, el paisatge agrícola, els nostres trets culturals propis, els vins i misteles, el raïm i la pansa, la nostra gastronomia, etc. Tota una oferta singular, diferencial i diversa, vertebradora de la nostra comarca que va començar a gestar-se en les Jornades sobre el Riurau que fem a Benissa, des de l’any 2008, justament quan el meu company Jaume Ortolà gestionava la regidoria de cultura d’aquest ajuntament.

Com a resum i reflexió final d’aquest article d’opinió, apuntar la necessitat de buscar i treballar en una estratègia clara de màrqueting turístic, cal un major recolzament institucional a l’oferta turística per al nostre poble, una aposta més decidida i constant de treball en quant a xarxes socials i millora de la nostra pàgina web turística, més cooperació amb altres municipis del voltant i amb el sector privat dedicat al turisme, i la venda d’un producte com es Benissa, diferenciat en altres productes del voltant, però d’extraordinària bellesa i ple encara de noves oportunitats. A més de recordar a l’equip de govern, que cal anar a FITUR, si, però també cal anar a Madrid a exigir les connexions necessàries per ser un destí turístic de primer ordre, això es, finalització de la variant de Benissa, millora de les nostres carreteres provincials i nacionals, la de Calp a Moraira i la de Calp a Benissa, la construcció del tren Gandia-Dénia amb un tren de rodalies de primer nivell i finalització urgent de les obres del gasoducte que ens han partit el terme en dos i donen una imatge de Benissa en alguns llocs terrorífica.

*Article d’opinió de Francesc Xavier Tro i Molines

Portaveu del grup municipal BLOC de Benissa – Coalició COMPROMÍS